Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

Vezetékes vagy vezeték nélküli? Melyik tolatókamerát válaszd?

Sokat hallottál, olvastál már arról, hogy a tolatókamerák mennyire hasznosak, milyen remek segítséget nyújtanak a tolatás-parkolás során és végül te is úgy döntöttél, hogy beszerzel egyet.
De egy valamiben nem vagy biztos! Vezetékest vagy vezeték nélkülit válassz?

Ez a cikk pont azért született, hogy eloszlassuk a kétségeid! Szeretnénk megkönnyíteni a választásod azáltal, hogy bemutatjuk a két típusú kamera közti különbségeket. 

 

A vezetékes tolatókamera előnyei

  • Megbízható!

A vezeték nélküli rendszerekkel ellentétben a kamera és a monitor a kábelekkel folyamatosan csatlakoztatva vannak gymáshoz, ezért nem kell aggódni a két egység közötti kapcsolat vagy a jel interferencia gyakorisága miatt. Megbízhatóan működnek a még a különböző időjárásokban is. Tiszta és világos képet adnak az autó mögötti történésekről. 

  • Kiváló képminőség!

A kábeleknek köszönhetően késlekedés nélkül, valós időben látható, hogy mi történik a kocsi mögött. A vezetékes megoldás pontosabban képes kezelni az adatokat, több információt tud felvenni, hogy gyorsabban készítsen fókuszált és éles videót, mint a vezeték nélküli kamera. Ennek eredményeként a kép minősége is jobb lesz!

  • Közkedvelt!

Annak ellenére, hogy a telepítéssel kicsit meggyűlhet a bajunk, a vezetékes tolatókamera mégis nagyobb népszerűségnek örvend! Ebben közrejátszik az is, hogy szinte minden jármű meglévő rendszerével abszolút kompatibilis. 

 

A vezetékes tolatókamera hátrányai

  • Nehézkes telepítés!

A kamera telepítését megnehezíti, hogy az egész autót be kell kábelezni, így biztosítva a kapcsolatot az egységek között. 

Bár saját kezűleg is megkísérelheted a rendszer beszerelését a járműbe, de könnyen lehet, hogy akadályokba ütközöl. Gyorsabb és kényelmesebb megoldás jelent egy szakember segítségének az igénybevétele.

  • Költségesebb!

A vezetékes kamera költségesebb megoldást jelent abból a szempontból, ha figyelembe vesszük, hogy a telepítéséhez szakemberre is szükség lesz. Ezért mielőtt döntesz, ezt is érdemes számba venni!

 

A vezeték nélküli tolatókamera előnyei

  • Könnyen telepíthető!

Mivel ennél a típusnál nincsenek kábelek, a telepítés szinte gyerekjáték! Nagyon minimális időt vesz igénybe, kb. 10-20 percet és bárki, komolyabb műszaki hozzáértés nélkül is könnyen beszerelheti. Nincs szükség szakemberre!

Ez főleg nagyobb járművek esetében előny, mint a teherautó, busz vagy lakókocsi. Mert ezeknél sokkal bonyolultabb a vezetékes tolatókamera telepítése. 

  • Költséghatékonyabb!

A vezeték nélküli tolatókamerák általában olcsóbbak a vezetékeshez képest. Mivel megspóroljuk a vezetékek, egyéb kiegészítők árát, és a beszerelés költségét is.  

 

A vezeték nélküli tolatókamera hátrányai!

  • Csatlakozási problémák!

A kábelek hiánya nem biztosítja az állandó, 100%-osan megbízható csatlakozást. Ugyanis a vezeték nélküli kamerák analóg vagy digitális jelet használnak.

Az analóg esetében interferencia merülhet fel, ami rossz képminőséget eredményez. A digitálisnál ez ugyan elkerülhető, viszont a kamera és monitor közti minél nagyobb távolság néha a jel kiesését okozza.

  • Képminőség romlása!

Általában tiszta és éles a kép, de előfordul, hogy homályos és pixeles lesz a jelkiesés miatt. De a kábelek hiánya miatt a felvételt a valós időn túl mutathatja a monitor. 

 

Tulajdonképpen egyik típus sem csak jó vagy csak rossz. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, és hogy melyik a legmegfelelőbb választás, az teljes mértékben az igényeidtől, a jármű típusától és a ráfordítandó összegtől függ.

Kosár