Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

Mire figyelj a tolatókamera használata során?

Nem meglepő az a tény, hogy a tolató kamera az egyik legpraktikusabb eszköz, amit egy sofőr használhat. Olyannyira megkönnyíti a tolatást és a parkolást, hogy aki egyszer kipróbálja, nehezen mond le róla! 

Azonban, hogy az eszköz előnyeit maximálisan ki tudjuk élvezni, érdemes tisztában lenni egy-két dologgal!

 

Hogyan működik a tolatókamera?

 

Ma már a tolatókamerák nagyrészt automatikusan működnek. Mivel a rendszer a jármű hátsó lámpa áramköréhez van csatlakoztatva, ezért hátramenetbe váltva a lámpák egy jelet küldenek a kamerának, ami így automatikusan bekapcsol. Ezzel egyetemben pedig a monitoron rögtön meg kell jelennie a képnek, ami mutatja, hogy mi történik az autó mögött. Miután pedig a kocsi visszavált előre menetbe, a kamera önmagától kikapcsol. 

Felmerülhet a kérdés hogy van-e lehetőség a készüléket folyamatosan bekapcsolva tartani, függetlenül attól, hogy hátra menetben megy-e vagy sem. A válasz, igen! Viszont ez további szerelést igényel, mert a menetlámpákhoz kell csatlakoztatni. 

Az állandóan működő tolatókameránál szem előtt kell tartani, hogy nagyobb energiaigénye van, ezért jobban lemerítheti az akkumulátort. Illetve fennáll a veszélye annak, hogy komolyan elvonhatja a figyelmet a vezetésről.

A tolatókamera a felvételt általában fordítva közvetíti a kijelzőn, vagyis pontosan úgy, mintha a visszapillantó tükörben néznénk. Ennek köszönhetően helyesen fogjuk tudni, hogy melyik a jobb és a bal oldal, és így jó irányba tekerhetjük a kormányt.

Az éjjellátó funkció pedig – a beépített infravörös LED lámpák miatt – lehetővé teszi, hogy a legnagyobb sötétségben is gond nélkül közlekedjünk. Ezek akkor kapcsolnak be, amikor a környezetben már olyan szürkület van, hogy a képérzékelő nem tud elég jó minőségű, világos képet biztosítani. 

 

Raszterek a képen!

 

Valószínűleg már neked is feltűnt, hogy a kamerák többségénél a monitoron színes vonalak (raszterek) jelennek meg. Ha van tolatókamerád, akkor bizonyára már ismered ezeket, de ha nincs, akkor biztos kíváncsi vagy, hogy vajon mit is jelentenek?

Ezek a vonalak a jármű és a mögötte lévő tárgyak közti távolságot mutatják. Általában 3 különböző színű – piros, sárga és zöld – jelölő sáv szemlélteti, hogy a felbukkanó akadályok milyen messze vannak a kocsitól.

Piros – Az adott tárgy veszélyes közelségben van. A piros vonalon belül a jármű és a tárgy közötti távolság kevesebb, mint 50 cm.

Sárga – Itt – a sárga és a piros vonal közti távolságban – az autó 50 – 100 cm közötti távolságra van a tárgytól.

Zöld – A zöld és a sárga vonal közti távban a kocsi 100 – 150 cm közötti távolságra van a tárgytól.

Negyedik színként még fel szokott tűnni egy kék vonal is, bár nem minden kamera esetében. Ezen a színen kívül eső tárgyak több, mint 150 cm-re találhatóak a járműtől, vagyis abszolút veszélytelenek a kocsira.

 

Töröld meg a kamera lencséjét!

 

Ha már rendelkezel tolatókamerával, érdemes azt a kis rutint kialakítani, hogy indulás előtt, megtörlöd a kamera lencséjét. Ezzel sok bosszúságtól megkímélheted magad és biztonságosabban közlekedhetsz.

Ugyanis a kamera eléggé be tud szennyeződni. A kipufogó gázok, a szálló por, a felcsapódó sár vagy a rászáradt esőcseppek elmosódott képet eredményezhetnek. Ez pedig veszélyes lehet, különösen, ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor az éles felvétel akár egy nagyobb bajtól is megóvhat minket.

 

Még a tolatókamerát használva is bármikor adódhat olyan helyzet, amikor ez sem nyújt 100%-os védelmet. Ezért fontos, hogy tolatás során ne csak erre hagyatkozz! Használd a jól bevált hátra fordulást és a járművön található tükröket is a balesetek elkerülése érdekében.

Kosár