Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

Hogyan válassz tolatókamerát?

A tolatókamera bizonyítottan csökkenti az ütközések és balesetek számát. De csak akkor, ha megfelelő funkciókkal és paraméterekkel rendelkezik. Ellenkező esetben, például egy rossz látómezővel vagy képminőséggel akár több kárt okozat, mint hasznot

Ha kicsit jártasabb vagy a témában, akkor talán tisztában vagy a szükséges funkciókkal, de ha még csak a sötétben tapogatódzol, akkor mindenképpen olvass tovább! Mert most bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyeket egy ilyen eszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni. 

 

Mire figyelj tolatókamera vásárláskor?

 

Látószög

Ez határozza meg, hogy tolatás közben mekkora területet látunk. Elméletileg minél szélesebb, annál jobb, hiszen annál többet mutat a mögöttünk vagy az oldalirányból történő dolgokról. Azonban ez az állítás kicsit torz! 

A piacon kapható ugyan 180 vagy 210 fokos látószögű egységek is, ami tök jól hangzik, de ezek ún. halszem lencse hatást keltenek. Azaz olyan, mintha a bejárati ajtó kukucskálóját használnád tolatáshoz. Ez nem teljesen biztonságos! 

A minimális látószög 90 fok, de a legmegfelelőbb a 120 fok! Ez a legalapvetőbb nagyság, ami lehetővé teszi a biztonságos közlekedést. 

 

Kamera

A piacon leggyakrabban az alábbi 3 típusú kamera fordul elő:

  1. Felületre szerelhető – Lényege, hogy bármilyen sík felületre rögzíthető a kamera. Pozíciótól függően fantasztikus kilátást és mélységérzékelést biztosít. Egy nagyobb jármű esetében ez ideális választás lehet.
  2. Süllyesztett – Az előző típussal ellentétben nem biztosít mélységérzékelést, viszont abszolút diszkrét megjelenéssel bír. Az autón csak a lencse és az előlap látható, mivel a karosszériában lévő lyukon keresztül kell felszerelni. Így az úttesttel egy szintbe kerül.
  3. Licencbe szerelhető – Az ilyen típusú kamerát a rendszámtábla már meglévő furatára kell felhelyezni, ezért rögzítése egyszerű és nincs szükség új furatokra sem. A kamera pozíciója ez esetben a rendszámtábla elhelyezkedésétől függ.

Találkozhatunk továbbá hátsó ablakban elhelyezhető, a csomagtartó fogantyújába integrált, a rendszámtábla alá/fölé vagy visszapillantó tükörre rögzíthető változatokkal is. Minden esetben a járműved típusának és kialakításának megfelelő kamerát válassz. 

 

Monitor

Minél nagyobb a monitor, annál könnyebben észrevesszük az akadályokat. Viszont ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a monitor nagysága mennyire zavarna a kilátásban.  A legelterjedtebbek az 5”, 7”, 9”, és 10”colos egységek, de vannak kisebbek is, például 4,3”-as, ami még ideális képernyőfelületet biztosít. 

A monitornál további fontos szempont a rögzítés. Felszerelhető a műszerfalra, szélvédőre vagy hozzáadható a visszapillantó tükörhöz. Itt elsősorban azt érdemes választani, amit az autód kialakítása lehetővé tesz és ami neked a legkomfortosabb. 

 

Vízállóság/Időjárásállóság

Mivel a kamera és a vezetékek ki lesznek téve az időjárás viszontagságainak, ezért mindenképpen olyan eszközt válassz, ami védett a nap, a por, a fagy és az eső ellen. 

A tolatókamerák általában IP67 vagy IP68-as Nemzetközi Védettségjelöléssel vannak ellátva. A 6-os szám azt jelenti, hogy az eszköz védett a szennyeződések és szilárd anyagok ellen, a 7-es pedig azt, hogy kibírja a 15 cm – 1 méter mélység közötti vízbe merítést. A 8-as szám a 3 méteres mélységig történő merüléssel szembeni védelmet jelöli.

 

Éjjellátó mód

Ezen tulajdonság nélkül nem is érdemes tolatókamerát venni. Szerencsére a legtöbb eszköz már el van látva infravörös LED lámpával, melyek a legnagyobb sötétségben is képet adnak. Azonban itt meg kell jegyezni, hogy csak egy bizonyos színben látható a kép, illetve kisebb távolságba képesek ellátni. 

 

Tükörkép biztosítása

Fontos, hogy a tolatókamera visszaadja a visszapillantó tükörben látott képet. Azaz, a rendszernek képesnek kell lennie a kép megfordítására. Erre azért van szükség, mert egy járművezetőnek tolatás során ez a látószög természetes.

 

Képérzékelők

A kamerák többsége CCD vagy CMOS érzékelővel rendelkezik. A kettő között az a különbség, hogy a CMOS kevesebb energiát fogyaszt, de rosszabb képminőséggel rendelkezik. Ellenben a CCD-vel, ami általában élesebb képet mutat még gyenge fényviszonyok között is. Bár költségek tekintetében a CCD a drágább, de jobban megéri, mint a CMOS.

 

Automatikus bekapcsolás

A csúcskategóriás kamerák legtöbbje el van látva ezzel a funkcióval, mégis érdemes meggyőződni róla, hogy valóban így van-e. Az egység a jármű hátsó lámpáihoz van csatlakoztatva, ezért automatikusan bekapcsol, ha hátramenetbe váltunk. Ha ez a tulajdonság hiányzik, akkor minden hátramenetnél manuálisan kell bekapcsolni a kamerát. Ez pedig eléggé körülményessé teszi az eszköz használatát.

 

Most, hogy már tudod, hogy mire kell odafigyelned, így  te is könnyedén eligazodhatsz a tolatókamerák sűrűjében. A funkciók ismeretében a járművednek és igényeidnek is a legmegfelelőbb rendszert tudod kiválasztani!

Válogass kedvedre a vezetékes tolatókamera, vagy vezeték nélküli tolatókamera szettjeink közül!

Kosár