Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

Eseményrögzítő kamerát vásárolnál? Ezekre figyelj oda!

A választék nagy, az adatok sokszor nem mondanak semmit, így azt sem tudod, hogy milyen irányban indulj, mit kellene figyelned. Nem tudod, hogy milyen eseményrögzítő kamera lenne számodra az ideális választás. Nehéz a döntés!

Választhatsz csak első vagy csak hátsó kamerát, de a legoptimálisabb, ha mindkettőre szert teszel, mert így több irányból is rögzítésre kerülnek az események. Illetve a kamera méretét is érdemes figyelembe venni. Ha túl nagy, akkor sokat takarhat a kilátásból, ami balesetveszély forrása is lehet. És eddig még csak 2 dolgot említettünk! 

Kijelző

Választhatsz, hogy kijelzős vagy kijelző nélküli kamerát vásárolsz. Az előbbi előnye, hogy pontosan látod, hogy mit vesz a kamera és nem csak utólag visszanézve egy eszközről. Míg az utóbbi esetében az alacsonyabb ár csábítóbb lehet.

GPS 

Ez nem a célállomásra történő navigációt jelenti, ugyanis itt a GPS-nek nem ez a funkciója. Hanem automatikusan rögzíti a jármű sebességét és tartózkodási helyét. A GPS főleg a baleseteknél és más közlekedési szituációkban tud igazságot szolgáltatni, mert a helymeghatározó adatok bizonyítékként használhatóak.

Memória kapacitás 

A tárhely mennyisége a kamerában használt memóriakártyától függ. A felvételek tárolására nem is érdemes az eszköz belső tárhelyét használni, mert ez nagyon lekorlátozza a rögzíthető anyag mennyiségét. Ezért törekedj a nagyobb kapacitással rendelkező eseményrögzítő kamera megvásárlására. Minimum 64 GB legyen, de ettől nyugodtan rugaszkodj feljebb.

Folyamatos rögzítés

Fontos tulajdonsága az eseményrögzítő kamerának, hogy megállás nélkül rögzítse az eseményeket. Azaz, ha betelt a tárhely, akkor ne hagyja abba a rögzítést, hanem a legrégebbi felvételeket felülírva folytassa tovább.

Automatikus ki-be kapcsolás és felvétel 

Ma már alapvető elvárás, hogy az autó beindításával egyetemben az eszköz is bekapcsoljon és rögzítse az eseményeket. Majd a jármű megállása után automatikusan ki is kapcsoljon. Ezzel elkerülhető, hogy elfelejtsd ki- és bekapcsolni a kamerát és hogy emiatt fontos események ne kerüljenek rögzítésre.

Kivehető memóriakártya

Lényeges tulajdonság, hogy a memóriakártyát ki lehessen venni, anélkül, hogy az egész kamerát le kelljen szerelni ahhoz, hogy a szükséges információkat kinyerjük róla. Például egy rendőri intézkedés esetében gyorsabb és könnyebb a kártyát átadni, mint az egész eszközt.

Felbontás

A kamerák felbontása 1080P és 720P. Ez egy szabványos méret. Némely modell azonban támogatja a 4K ultra nagy felbontást is. A nagyon magas felbontás azonban nem feltétlenül eredményesebb egy jármű vagy rendszám azonosításánál. 

Parkolás közbeni rögzítés

Ez azt jelenti, hogy amíg az autó parkol, a kamera továbbra is felvételt készít. Ez olyan esetekben hasznos, ha a parkolás során atrocitás ér. Például meghúzzák vagy feltörik a kocsidat és a tettes szó nélkül lelép a helyszínről.

Ütközésérzékelés (G-szenzor)

Ez egy nagyon lényeges funkció. Ha a kocsival ütközés történik, akkor a kamera ezt érzékeli és ennek megfelelően kezeli az erről szóló videófelvételt. Rögzíti az ütközés előtt és után történő pillanatokat is.  Ezt felvételt külön elmenti, nem törlődik ki. A szenzor adatokat szolgáltathat az ütközés erejéről és irányáról is.

Látómező

Mivel a fontos események bármely irányból történhetnek, ezért a minél szélesebb látómező lenne a legjobb. Viszont a nagyon széles látószög halszem vagy torz képet eredményez. Ha pedig túl szűk ez a mező, akkor nem látja a teljes történést. Az eseményrögzítő kamerák látószögei általában 125 és 165 fok között mozognak. A legtöbb eszköz 140 körül van. Ez optimális méret az ideális felvételekhez.

Éjszakai mód

Ha azt szeretnéd, hogy éjszaka is jó minőségű felvételek készüljenek, ne csak nappal, akkor mindenképpen olyan kamerát keress, amelyik éjjellátó funkcióval is el van látva. 

 

Reméljük, hogy ez a cikk egy nagyobb rálátást adott, hogy mit kell figyelembe venned az eseményrögzítő kamera kiválasztásánál. Persze, vannak még egyéb extra funkciók, mint pl. WIFI vagy mobil alkalmazás, de hogy kinek mire van szüksége az teljesen egyénfüggő. 

Kosár