Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

A sofőrök próbatétele: a parkolás! Hogyan csináld hatékonyan?

A parkolás – főleg a kezdő vezetőknél – igazi stresszfaktort jelent. Ez a rémálom még inkább hatványozódik, ha csúcsforgalomban vagy egy zsúfolt parkolóban kell a kocsit bemanőverezni egy szűk helyre. Ráadásul hátramenetben!

Sokszor centimétereken múlik, hogy a parkolást sikeresen hatjuk-e végre vagy sem. A megfelelő kivitelezéssel és egy jó adag magabiztossággal azonban ez nem okozhat gondot. Ehhez szeretnénk pár gyakorlati tippet adni! 

A 3 leggyakoribb parkolási típus, amivel a közlekedés során találkozunk:

 • merőleges parkolás
 • 45 fokos parkolás.
 • párhuzamos parkolás

Mindegyik verziót végre hajthatjuk az autó orrával előre és hátramenetben, tolatva. De a sikeres parkolást meghatározza és megelőzi:

 

A tükrök ideális helyzetbe állítása!

Mielőtt elindulnál, mindenképpen győződj meg a visszapillantó tükrök ideális helyzetéről. A magasságodnak és kényelmednek megfelelően állítsd be a tükröket úgy, hogy

 • a belsőben a hátsó ablakot
 • a két szélsőben a kocsi egy kis részét és a környező területet lásd.

A tolatásnál és parkolásánál mindegyiket használjuk, de nem szabad csak a tükrökre hagyatkozni. Fontos a körültekintés is! 

 

A megfelelő ív megtartása!

Ezt a merőleges és a 45 fokos parkolásnál kell alkalmazni körültekintés és irányjelző használatával. Ebben az esetben az a lényeg, hogy minél nagyobb helyet adj magadnak a beforduláshoz. Akár hátramenetben tolatva, akár orral előre hajtva parkolsz be.

Tegyük fel, hogy jobbra kell bemanőverezned két kocsi közzé. Ha ez szemből történik, akkor:

 • balra nagy ívben húzódj ki és onnan jobbra tekerve a kormányt, egyenesen be tudsz állni a helyedre.
 • Amennyiben túl szűken vetted be a kanyart vagy nincs elegendő hely nagyívű beforduláshoz, akkor az autód orra a tőled balra eső kocsihoz fog közelíteni. Innen a legegyszerűbb visszatolatni, miközben balra kormányzol, így egyenesbe hozhatod a járművet, majd egyszerűen beállhatsz a kiválasztott helyre.

Ha pedig tolatva kell beparkolnod, akkor:

  • fontos, hogy a megcélozni kívánt helytől 2 autónyival tovább állj meg és onnan kezdj el tolatni visszafelé.
  • A megfelelő fordulóív elérésénél először a jobb oldali tükörben nézd meg az oldaltávolságot, majd a bal tükörben győződj meg róla, hogy elférsz-e melletted lévő autótól. 
 • Ezután egyenesbe hozva a kocsit, szépen be tudsz állni kiszemelt parkolóhelyre.

  Párhuzamosan is könnyedén!

A párhuzamos parkolás az, ami leginkább feladja a leckét! Előre felé még viszonylag könnyen megoldható, hiszen egy megfelelő ívű befordulással már félig benn is állunk, ezután egy irányváltással a járdaszegéllyel párhuzamos irányba kerülünk. De tolatva sokszor kemény fejtörést okoz. 

Ebben az esetben:

 • ajtónyitásnyi távolságra állj meg a parkolóhely előtt lévő autó mellett úgy, hogy a te kocsid és melletted lévő jármű hátulja egy vonalban legyen
 • ezután lassú hátramenetben jobbra/balra forduláskor addig forgasd a volánt, míg a hátsó autó mindkét fényszóróját meg nem látod a fordulási irányodnak ellenkező oldalsó visszapillantó tükörben. 
 • Aztán egyenesbe hozva a kocsit addig folytasd a tolatást, míg az autód padka felé eső visszapillantója párhuzamba nem kerül a parkolóhelyed előtt álló jármű rendszámának közepével vagy az emblémájával.
 • Innentől már csak visszaforgatva a kormányt, figyelned kell az előtted és a mögötted lévő kocsira és ahhoz mérten be tudsz állni a padkával párhuzamosan a két kocsi közzé. 

 

A gyakorlat teszi a mestert!

Végezetül pedig fontos, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Főleg akkor, ha kezdő sofőr vagy! Mert bármennyire pengén megy elméletben, hogy mire kell figyelni, milyen sebességgel kell haladni vagy hogy kell a fogáspontot kezelni a járműben, a valós szituációkban ez sokkal nehezebb.

 

Ha bármilyen tipp vagy a sok gyakorlás ellenére még mindig bizonytalan vagy, akkor megoldást nyújthat egy tolató radar vagy tolatókamera használata. Ez biztonságot ad és segít a parkolásban, tolatásban. Még a legtapasztaltabb vezetőknek is! Hiszen akármennyire is jól megy a parkolás bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, amit szinte lehetetlennek tűnik megoldani még a visszapillantó tükrök segítségével is. 

Kosár