Barion Pixel
KÉRDÉSED VAN? Írj nekünk üzenetet, rövid időn belül válaszolunk.

7 ok, amiért a tolatókamera minden járművezető számára elengedhetetlen!

Tolatásnál a kilátást sokszor korlátozza a mellettünk parkoló vagy a mögöttünk elhaladó jármű és az egyéb akadályok. Ilyenkor csak nagyon lassan tudunk haladni, extrém esetben ki is kell szállni az autóból, hogy biztonsággal fel tudjuk mérni a terepet.

A beépíthető tolatókamera az autóipar egyik leghasznosabb eszköze! Alkalmazásával megkönnyítjük a vezetésünket és biztonságosabban tudunk közlekedni. Nélkülözhetetlensége miatt, kötelező kiegészítőként is megállná a helyét.

De nézzük meg kicsit részletesebben! Íme 7 ok, hogy…

 

…miért fontos a tolatókamera használata?

 

  • Költséghatékonyság

Még a legtapasztaltabb sofőröknek is kihívást jelenthet a kocsi és a mögöttük lévő akadály közti távolság megítélése. Sok esetben csak néhány centiméteren múlik, hogy ne történjen ütközés, de ha bekövetkezik a baj, az komoly anyagi károkat okozhat.

A tolatókamera az autónkkal egyetemben a pénztárcánkat is megkíméli, mert elkerülhetünk vele egy koccanásból adódó tetemesebb kiadást.

 

  • Csökkenti a balesetek számát

A tolatás sokszor veszélyesebb, mint a gyorshajtás. Mert nem látunk hátra megfelelően, mert nem tudjuk pontosan behatárolni a biztonságos mozgásterünket vagy mert váratlanul bukkan fel valami. Ezért a balesetek legnagyobb százaléka is ebből fakad. Annak ellenére, hogy a sebesség alacsony. 

Az ütközések száma jelentősen csökkenthető a tolatókamera használatával, hiszen kifejezetten a balesetek megelőzésére tervezték. Már jóval azelőtt mutatja az akadályokat, hogy azok a közvetlen közelünkbe kerülnének.

 

  • Biztonságos parkolás

A parkolás az egyik legnagyobb kihívás, főleg, ha hátramenetben kell két autó közzé bemanőverezni, mert ilyenkor a kormányzási irányok is megfordulnak. Nehezíti a feladatot, hogy ha egy nagyobb járművel vagy pótkocsival történik a művelet. A párhuzamos megállásról vagy zsúfolt parkolókról nem is beszélve.

A kamera csökkenti a parkolás okozta megpróbáltatásokat. Szülőként például szinte elengedhetetlen eszköz, ha a kocsiban ülő gyerekek akadályozzák a kilátást hátrafelé. Ráadásul ergonómiailag is nagyszerű megoldás, mivel a jobb rálátás miatt nem kell a nyakat annyira elfordítani, kicsavarni.

 

  • Életeket ment

A balesetek minimalizálása mellett akár életeket is menthetünk a kamerával. Ugyanis az egyik legnagyobb veszélyforrást a holttérből hirtelen felbukkanó személyek, gyerekek vagy háziállatok jelentik. Akiket, ha nem veszünk észre időben, akár az életükbe is kerülhet. 

Ez megtörténhet otthon is, a garázsból való kihajtáskor, de még nagyobb kockázatot jelent például parkok, iskolák, játszóterek vagy más nyilvános helyek környékén. Sajnos a visszapillantó tükrök nem minden esetben adnak teljes rálátást az adott területre.

 

  • Megszünteti a holtteret

Bármelyik visszapillantó tükörbe is nézzünk, valamennyi holttér mindig nehezíteni fogja a tolatást. Emiatt nehezebben térképezzük fel az egyes szögeket, sőt, akár könnyen el is veszíthetjük az uralmunkat a kocsi felett. 

Ilyenkor a tolatókamera egy sokkal nagyobb képet ad arról, hogy mi történik a kocsi mögött. Megszünteti a holtteret, ezért biztonságosabban manőverezhetünk egy nehezebb szituációban is.

 

  • Segít az utánfutóval történő közlekedésben

Akár az utánfutóhoz való csatlakozásról, akár a vele történő tolatásról, parkolásról legyen szó, a beépíthető kamera hatalmas segítséget nyújt. Főleg akkor, ha nincs velünk egy másik személy, aki navigáljon minket, hogy sikeresen végrehajtsuk a manőverezést.

 

  • Bizonyítékként szolgál

Ha valamilyen oknál fogva koccanás, baleset történik – például egy sofőr hátulról belerohan a kocsinkba – a kamera rögzíti az eseményeket, ami bizonyítékként szolgál a rendőrség és biztosítótársaság számára.

 

A parkolás, tolatás és egyéb manőverezés eléggé trükkös kihívás, főleg egy kezdő vezetőnek. A tolatókamera segítségével jobban vezethetünk, minimalizálva a stressz és a baleset kockázatát. Időt és pénzt takaríthatunk meg egy váratlan károkozásból adódó javítás miatt, de mindemellett kényelmet és biztonságot nyújt.

Kosár